Следвайте Гласове в ТелеграмИкономиката на ЕС в последните години не се

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИкономиката на ЕС в последните години не се
Коментари Харесай

Конкурентна индустрия може да има само със сигурна и достъпна енергия

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Икономиката на Европейски Съюз в последните години не се развива задоволително динамично

Сигурността и достъпността на силата са значима причина, с цел да имаме конкурентна европейска промишленост. Не може да има конкурентна промишленост без сигурни енергийни доставки на конкурентни цени. Това съобщи ръководителят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев при откриването на конференцията на високо ниво " Устойчива и ефикасна енергийна система за постоянна и сигурна стопанска система ", която се организира през днешния ден в София.
Икономиката на Европейския съюз (ЕС) в последно време не се развива задоволително динамично и за това свидетелстват резултатите от предходната година, както и прогнозите за тази. " В последно време растежът на брутния вътрешен артикул е в диапазона 0 и 1 %, до момента в който в Съединени американски щати е сред 2 и 3, Руската федерация е 3 и над 3 %, Китай сред 4 и 5, Индия - 6-7 ", уточни още Васил Велев.

По думите му през последните 5 години Европа в допълнение е понижила своя дял в международната стопанска система. Освен това делът на държавните разноски на европейските страни нараства. " Тоест има спадащ дял в стопанската система и възходящ дял на държавните и обществените разноски ", разяснява Васил Велев. Според него аргументите за това са доста. Сред тях са демографската рецесия неналичието на задоволително фрагменти от инженерни специалности и регулациите. 

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев съобщи, че от към година с Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) се работи по концепцията за въвеждане на гъвкава скица за присъединение. Той обясни, че в България, в случай че се комбинира на една точка сила от вятър и слънце, те ще се " засекат " единствено в 2 % от времето. Затова в този момент се работи по механизъм, който да разреши мрежата да се уплътни, без да е нужно тя да се уголемява.

Делян Добрев сподели още, че в Народното събрание, и в частност в енергийната комисия,  нямаше да се реализиран и половината от резултатите, в случай че не е била поддръжката на бизнеса и българските работодатели. „ Устойчивата и ефикасна енергийна система е причина за устойчиво икономическо развиване. В поддръжка на бранша Министерството на нововъведенията и растежа разполага със забележителен запас. Само в синхрон с бизнеса опциите могат да бъдат осъществени оптимално дейно “, това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Росен Карадимов.

По думите му през идващите 5 до 7 години страната ни ще активизира запас в границите на 3,2 милиарда евро по разнообразни стратегии и планове, в които могат да бъдат включени и действия, отнасящи се до поощряване потреблението на водородни технологии, тъй че да се подкрепи декарбонизацията на българската стопанска система.

„ Не може да има важен преход без присъединяване на националната банка за развиване. Така е във всички развити страни и това се опитваме, считам сполучливо, да създадем и ние. Българската банка за развиване (ББР) освен може, а би трябвало да бъде деен сътрудник в енергийната тактика на България, тъй като ББР разполага с запас, който да бъде употребен “, сподели  Цанко Арабаджиев, член на Управителния съвет и изпълнителен шеф на ББР.

Той добави, че следва привършване на работата по правене на съглашение сред ББР и Европейката комисия по стратегия InvestEU. Чрез него ББР ще има опция да издава гаранции за българския бизнес. Размерът на портфейлите, които ще се основат по програмата InvestEU ще бъдат от порядъка на 2,7 милиарда лв.. Около 60% от тези гаранции ще са за енергийна успеваемост, произвеждане на сила, за ВЕИ.

В плана на енергийната тактика на България неоспорим приоритет е гарантирането на енергийната сигурност в подтекста на задачите за декарбонизация с последна цел реализиране в дълготраен проект на сигурни доставки на налични цени за всички консуматори. Това сподели служебният заместник-министър на енергетиката Ива Петрова.
По отношение на производството на сила в плана на тактика е заложено продължаващото въвеждане на ВЕИ, съчетани с нови гъвкави нисковъглеродни мощности. Приоритетът на тактиката ясно залага на ВЕИ – от слънце и вятър, само че също по този начин и на хидроенергийните запаси, обърна внимание Петрова. 

Специфичен фокус в енергийната тактика е нуждата от развиването на националния теоретичен инженерен потенциал при нововъведения, научни проучвания и обучение, посочи още Ива Петрова.

Според Димитрис Димитриадис, президент на Секция „ Външни връзки “ в Европейския стопански и обществен комитет, основният проблем не са вложенията, а времето. И добави, че Европа е закъсняла с 12 години, с цел да предприеме значими ограничения за обезпечаване на сигурна и устойчива сила, която е нужна за икономическата сигурност на Европейски Съюз.
За ръководителят на КЕВР Иван Иванов енергийната тактика на България, в случай че бъде призната, ще бъде документът, който ще даде общата рамка за развиване на българската енергетика. По думите му в разработваната сега Енергийна тактика потреблението на електрическа енергия в страната би трябвало да получи основополагащо място. 

Председателят на КЕВР означи още, че в една енергийна тактика би трябвало да има три съществени детайла. Първият е разширение на производството на възобновима сила в страната и основаване на условия това ускорено развиване да не бъде съзнателно спъвано. Вторият е създаване на системите за предпазване на сила, а на трето място е развиване на електроенергийната мрежа в страната.

Той добави още, че КЕВР е изработила нова методика за установяване цената на балансираща сила, с която се цели попречване опцията за злоупотреби.

Според изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев  бързото нахлуване на генериращи мощности с променлив темперамент на работа и неналичието на базови маневрени мощности, които да компенсират тази непостоянност, основават извънредно огромни провокации при ръководството на мрежите. 
Пред ЕСО има три съществени провокации. Първото е присъединението на всичките възобновими енергийни източници към мрежата. Второто е ръководството на електроенергийната система. Третото предизвикателство, което ЕСО към този момент стартира да среща, е ефикасното потребление на възобновимата сила.

По отношение на присъединението ЕСО е направил вложения за над 1,2 милиарда лв. в преносната мрежа на страната, добави Цачев. Много вложения са направени и от електроразпределителните сдружения в техните мрежи и това е разрешило през последните две години да се вкарат в употреба над 2200 мегавата нови ВЕИ. Тази година се чака в системата да " влязат " още сред 800 и 1000 мегавата. За следващата година поръчките са в същия размер.

Изпълнителният шеф на ЕСО изрази вяра, че последните законодателни промени и облекчаването на регулаторните политики ще насърчат бързи вложения в построяването на маневрени мощности в страната.

На форума беше прегледано още по какъв начин да се подсигурява постоянното подаване на сила от възобновими източници чрез комбинирането с устойчиви системи за предпазване.В заключителните бележки на събитието Пиетро Франческо

де Лотто,  заяви, че Европа е позволила 3 големи неточности, а точно станала е подвластна във връзка с отбраната си от Съединени американски щати, на силата от Русия и на промишлеността си от Китай. И в този момент, 25 години по-късно осъзнаваме, че се нуждаем от

индустриална политика в стратегически браншове.„ Липсата на воля за основаване на същински вътрешен енергиен пазар в Европейски Съюз коства 30% повече за стопанските системи ни. Ако успеем да си подсигуряваме произвеждане на основни първични материали ще можем да бъдем конкурентноспособни. Затова обаче е належащо всички страни да приказват в един глас, тъй като страните в Европейски Съюз са прекомерно дребни, с цел да се оправят сами. Трябва да избегнем зависимостта от вън, Европейски Съюз би трябвало да има стратегическа автономност на стопанската система си “, заключи Пиетро Де Лотто, президент на Консултативната комисия за индустриални промени в ЕИСК

Участие в събитието взеха и районният шеф на " Веолия " за България и Гърция Франсоа Деберг, основният изпълнителен шеф на НЕК Мартин Георгиев, ръководителят на профилираната секция „ Транспорт, енергетика, инфраструктура и осведомително общество “ на ЕИСК Байба Милтовица, докладчикът на ЕИСК Андреа Моне, както и представители на държавните и общински институции, бизнеса, обществените сътрудници и гражданското общество.

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР